Firma od lat przoduje w eksporcie mięsa na rynki zagraniczne, pozostając niekwestionowanym liderem w swojej branży. Animex Foods to także największy pracodawca w branży mięsnej. Posiada 11 zakładów mięsnych i zakład pierzarski, rozmieszczone na terenie całego kraju. W maju 2019 r. nastąpiła finalizacja zakupu zlokalizowanych w Kutnie dwóch zakładów przetwórstwa mięsnego K1 i K2 oraz K4 - największego zakładu ubojowego w Polsce. Jest to największy, a zarazem najnowocześniejszy zakład w Polsce w zakresie uboju trzody chlewnej i rozbioru mięsa wieprzowego. Ponadto w tym samym roku nastąpiło otwarcie nowo wybudowanego zakładu uboju i rozbioru drobiu w Daszynie koło Kutna należącego także do największych i najnowocześniejszych zakładów w swoim sektorze.

W 1999 roku inwestorem strategicznym Animex został Smithfield Foods Inc.. Dzięki relacji z inwestorem stojącym za sukcesem marek takich jak Smithfield, Farmland, Armour, John Morrell, Gwaltney, Animex ma dostęp do doświadczeń i innowacji technologicznych i może rozwijać swoje marki zarówno w Polsce, jak i na rynkach międzynarodowych. Od 2013 roku Smithfield Foods i Animex Foods są częścią WH Group – największego producent mięsa wieprzowego na świecie. Razem dbamy o bezpieczeństwo i najwyższą jakość żywności.

Polityka działalności Animex Foods opiera się na dbałości o wszystkie aspekty funkcjonowania firmy, zapewniając bezpieczeństwo i pewność produktu świeżego, pochodzącego z zasobów o najwyższej jakości. Trzoda chlewna pozyskiwana jest głównie z siostrzanej firmy Agri Plus – największego producenta trzody chlewnej w Polsce. Pozostałą część zwierząt kupujemy od starannie wybranych hodowców z całego kraju.

Polityka firmy Animex Foods, oparta na ciągłym rozwoju, koncentruje się na kilku kluczowych obszarach działania: środowisku naturalnym, jakości i bezpieczeństwie produkowanej żywności, dobrostanie zwierząt, bezpieczeństwie pracowników, pomocy lokalnym społecznościom oraz tworzeniu wartości dodanej firmy i jej otoczenia.

Współpracujemy ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz innymi uczelniami w kraju. Współpraca ta pozwala na wymianę wiedzy i doświadczeń, a studentom otwiera możliwość zdobycia nowych kwalifikacji, popartych szerokim wachlarzem umiejętności praktycznych w dziedzinie żywienia, w szczególności w kwestiach mięsa i wyrobów przetworzonych.

Nasz zarząd

Rafał Korus

Prezes Zarządu

Katarzyna Kasprzak

Członek Zarządu, Dyrektor Zarządzający ds. Finansów

Renata Kopania

Członek Zarządu, Dyrektor Zarządzający ds. Sprzedaży i Marketingu

Sylwia Ryszczuk

Członek Zarządu, Dyrektor Grupy Mięsa Białego

Napisz do nas

Masz pytania? Chcesz przesłać opinię?
Skontaktuj sie z nami
Wróć na górę
0 1 2
Zestawienie znaków: Fundusze Europejskie, Barwy Rzeczypospolitej Polskiej, Unia Europejska