4. Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

„Bezpieczniejsza żywność, lepsze zdrowie” – z tym hasłem Animex Foods włącza się w obchody czwartego Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności. Wydarzenie utworzone dzięki rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ma na celu promowanie kultury jakości w obszarze produkcji żywności, co stanowi jeden z filarów działania Animex Foods.

Z okazji dnia bezpieczeństwa żywności Prezes Animex Foods Rafał Korus wystosował list, w którym wyraził swoje przekonanie, że „w atmosferze tworzonej wspólnie Kultury Jakości nasze działania przyczyniają się do wytwarzania bezpieczniejszej żywności, a tym samym do lepszego wpływu
na zdrowie konsumentów”.

„Obchodzimy dziś jedno z najważniejszych wydarzeń dla sektora żywnościowego. Znając naszą pozycję na rynku wiemy, jak dużym zainteresowaniem konsumentów i klientów cieszy się aspekt bezpieczeństwa i jakości produkcji. Jesteśmy świadomi tych oczekiwań, dlatego od lat wytyczamy nowe ścieżki rozwojowe w tym kierunku. W dobie rozwoju technologii produkcji musimy stawiać za nasz główny cel rozwój w zakresie bezpieczeństwa żywności. Czujemy się odpowiedzialni za zdrowie naszych konsumentów, a fakt, iż nasze produkty są tak chętnie wybierane, jest najlepszą recenzją działań, które realizujemy.” – podkreśla rzecznik prasowy Animex Foods Łukasz Dominiak.

Równolegle ze Światowym Dniem Bezpieczeństwa Żywności Animex Foods aktywnie włączył się coroczny kongres MEATing organizowany przez redakcję miesięcznika „Rzeźnik”. W ramach dwudniowego spotkania technologów i producentów żywności przedstawiciele Animex Foods przedstawili zebranym prelekcję pod tytułem: „Policzmy się z bakteriami – mikrobiologia prognostyczna w praktyce i nie tylko”.

„Dziękujemy za zaproszenie na tegoroczny MEATing i cieszymy się z faktu, że do dyspozycji producentów i technologów została oddana scena, na której możemy wymieniać się wiedzą, doświadczeniami i pomysłami na rozwój. Temat bezpieczeństwa i jakości produkcji, szczególnie
w branży mięsnej, jest szerokim zagadnieniem dotykającym nie tylko przedsiębiorstw, organizacji branżowych, ale także inspekcji weterynaryjnej czy samorządów oraz władz centralnych. Wszyscy pracujemy dla dobra konsumentów, którzy muszą mieć pewność i zaufanie do oferowanych produktów. Wspomnianego zaufania nie da się zbudować jedną innowacją, potrzebny jest ciągły rozwój
i wypracowywana Kultura Jakości. W naszej organizacji te wartości stoją u podstaw codziennej produkcji.”
– dodaje Dyrektor Zarządzający ds. Jakości Animex Foods Szymon Ośko.

W trosce o wewnętrzny rozwój świadomości i wiedzy z zakresu jakości i bezpieczeństwa produkcji Dział Jakości Animex Foods przygotował całodniowy webinar, podczas którego pracownicy grupy Smithfield Polska mogli lepiej poznać realia pracy nad Kulturą Jakości i technicznymi procesami stojącymi
za wysoką jakością i bezpieczeństwem oferowanych produktów.

Rzecznik Prasowy Animex Foods
Dyrektor ds. Public i Government Relations
Łukasz Dominiak

Materiały do pobrania