Informacja Prasowa

 

Warszawa, dnia 28 marca, 2017

 

 

Smithfield podpisał list intencyjny w sprawie zakupu zakładów przetwórstwa mięsnego Grupy Pini

 

Grupa Smithfield podpisała niewiążący list intencyjny w sprawie zakupu należących do Grupy Pini dwóch zakładów przetwórstwa mięsa (spółek Pini Polska i Hamburger Pini) oraz spółki Royal Chicken zajmującej się projektem inwestycji w nowy zakład. Smithfield jest właścicielem Animex Foods, jednego z największych producentów żywności w Polsce specjalizującego się w produkcji mięsa i wyrobów mięsnych.

Pini Polska i Hamburger Pini to dwa niedawno uruchomione zakłady, wyposażone w nowoczesne urządzenia i linie technologiczne do produkcji wysokiej jakości wyrobów mięsnych.

Zakup zakładów należących do Grupy Pini, wzmocni kolejne ogniwa będące ważnym elementem w rozwiniętym przez Smithfielda łańcuchu pionowej integracji. Zwiększy zarazem możliwości produkcyjne i eksportowe firmy Animex, wobec rosnącego wśród polskich i zagranicznych konsumentów popytu na wyroby firmy.

Sfinalizowanie transakcji jest uzależnione m.in. od zakończenia procesu oceny prawno finansowej oraz uzyskania zgody UOKiK.

 

 

Andrzej Pawelczak

Rzecznik Prasowy

E mail: andrzej.pawelczak@animex.pl

 

Smithfield Polska: to grupa firm specjalizująca się w produkcji żywności, przy zachowaniu kontroli całego procesu “od pola do stołu”. Właścicielem Smithfield Polska jest Smithfield Foods Inc będący niezależnym oddziałem WH Group. Smithfield Polska tworzą Animex Foods, Agri Plus i Agri Plus Pasze. Smithfield zatrudnia w Polsce ponad 9000 pracowników I współpracuje bezpośrednio z ponad 2300 polskimi hodowcami trzody chlewnej

Pini: Grupa Pini składa się z 7 firm ulokowanych w Europie z zakładami we Włoszech, na Węgrzech I w Polsce. W Polsce znajdują się 4 zakłady należące do Pini: Pini Polonia – producent mięsa wieprzowego, Hamburger Pini – producent mięsa porcjowanego i paczkowanego , Pini Polska – zakład przetwórstwa mięsnego, oraz Royal Chicken – projekt inwestycyjny zakładu w budowie..