Polski Instytut Badań Jakości (PIBJA) przy współpracy z portalem Onet przeprowadził ranking konsumencki polskich wyrobów mięsnych. Zapytał polskich konsumentów o opinie na temat kiełbas dostępnych na naszym rynku. Do badania wybrano najbardziej popularne i szeroko dostępne w sprzedaży marki kiełbas.  

Najlepszą marką polskich kiełbas według konsumentów jest Krakus. Kiełbasy te najwyżej oceniono ze względu na swoją świeżość, smak i jakość produktów z których powstają. Brano pod uwagę też brak chemicznych polepszaczy smaku oraz szerokość oferowanego asortymentu.

Kiełbasy Krakus zajęły pierwsze miejsce także pod względem stosunku jakości do ceny. Drugie miejsce przypadło kiełbasom z Sokołowa. Trzecia pozycja przypadła kiełbasom marki Morliny. Wysoko oceniono je ze względu na smak i niezbyt wygórowaną cenę oraz stosunek jakości produktów do ich ceny.

Polski Instytut Badań Jakości to niezależny instytut badawczy, który specjalizuje się w badaniach konsumenckich i nie pracuje na zlecenie usługodawców lub sprzedawców.