O Firmie

Lider na rynku mięsa w Polsce, z ponad sześćdziesięcioletnią tradycją

Animex Foods jest największą na polskim rynku firmą mięsną, specjalizującą się w produkcji mięsa wieprzowego i drobiowego oraz przetworów mięsnych.

Firma od lat przoduje w eksporcie mięsa na rynki zagraniczne, pozostając niekwestionowanym liderem w swojej branży. Animex Foods to także największy pracodawca w branży mięsnej. Posiada zakład pierzarski i 8 zakładów mięsnych, rozmieszczonych na terenie całego kraju. Od 1999 roku przynależy do światowego giganta Smithfield Foods Incorporated, który stoi za sukcesem takich marek jak: Smithfield, Farmland, Armour, John Morrell oraz Gwaltney. Związek z tak wpływowym inwestorem stworzył możliwość zdobycia wiedzy, doświadczenia oraz informacji na temat światowego rynku mięs, które wykorzystywane są do ciągłego rozwoju firmy. Będąc częścią globalnej grupy, Animex Foods kreuje swoją markę poprzez innowacyjne myślenie o biznesie oraz inwestycje w technologię, maszyny i wyposażenie zakładów produkcyjnych. Od września 2013 Smithfield Foods, a tym samym także Animex Foods, są częścią globalnej firmy WH Group – największego producenta mięsa wieprzowego na świecie.

Polityka działalności Animex Foods opiera się na dbałości o wszystkie aspekty funkcjonowania firmy, zapewniając bezpieczeństwo i pewność produktu świeżego, pochodzącego z zasobów o najwyższej jakości.
Trzoda chlewna pozyskiwana jest głównie z siostrzanej firmy Agri Plus – największego producenta trzody chlewnej w Polsce. Pozostałą część inwentarza kupujemy od starannie wyselekcjonowanych hodowców z całego kraju.

Polityka firmy Animex Foods, oparta na ciągłym rozwoju, koncentruje się na kilku kluczowych obszarach działania: środowisku naturalnym, jakości i bezpieczeństwie produkowanej żywności, dobrostanie zwierząt, bezpieczeństwie pracowników, pomocy lokalnym społecznościom oraz tworzeniu wartości dodanej firmy i jej otoczenia.

Firma współpracuje ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Umowa pozwala obu stronom na wymianę informacji i doświadczenia, a studentom otwiera możliwość zdobycia profesjonalnej wiedzy, popartej szerokim wachlarzem umiejętności praktycznych w dziedzinie żywienia, w szczególności w kwestiach mięsa i wyrobów przetworzonych.